Bau-messuilla esiteltiin rakentamisen uusimmat trendit

Digitalisaatio tulee kovaa vauhtia myös rakennusteollisuuteen. Euroopan suurimmat rakennusalan messut järjestettiin tammikuussa Saksassa. Bau-messuilla Münchenissä esiteltiin jälleen kerran uusia tuoteinnovaatiota ja digitaalisia mahdollisuuksia. Feonin metallirakentamisen liiketoimintapäällikkö Mika Kortelainen oli messuilla paikan päällä tutustumassa alumiinisia rakennusjärjestelmiä toimittavan Schücon ja teräksisiä rakennusjärjestelmiä toimittavan Jansenin kattaviin messuosastoihin. Feon toimii Schücon ja Jansenin kumppanina Suomessa.

Schücon osasto messuilla oli suurin ja vakuuttavin. Näytteillä oli kokonaisia maailmoja niin kodin, vapaa-ajan kuin työelämänkin ratkaisuihin. Kortelainen koki saavansa kattavan näkemyksen siitä, missä alalla mennään tänä päivänä.

– Haluamme olla näissä mukana, oppimassa alan uusimmat trendit maailmalta, jotta täällä Suomessakin pysytään mukana. Sen jälkeen voimme palvella asiakkaitammekin paremmin, kun voimme kertoa uutuuksista ja alan mahdollisuuksista. Tärkeintä on pystyä tuottamaan lisäarvoa asiakkaillemme. Haluamme tarjota tuotteidemme lisäksi ammattitaitoa ja palvelua. Asiakas saa meiltä kokonaisuuden, ei pelkkää metrihintaa, Kortelainen kertoo.

Älykkäät ratkaisut yleistyvät ja vaatimukset kasvavat

Rakentamisessa trendit näyttäisivät vievän vahvasti älykkääseen ja digitaaliseen suuntaan. Messuilla esiteltiin muun muassa työmaakypäröihin integroituja älykkäitä suojalaseja, joihin tulee jatkuvasti tietoa seuraavista työvaiheista ja tarvikkeista. Pikku hiljaa päästään jopa paperittomaan tuotantoon.

Arkkitehtienkin näkökulmasta trendit ovat selvillä tämän päivän rakentamisessa.

– Arkkitehdit piirtävät tällä hetkellä isoja lasipintoja. Sitä pidetään kauniina. Pinnoissa ja rakenteissa on paljon sähkötoimintoja, avautuvia osia, tuuletusta ja tilanvalvontaa. Ja vaikka tekniikkaa ja älyä on nykyrakentamisessa paljon, se halutaan pitää piilossa, Kortelainen sanoo.

Ala kehittyy siis jatkuvasti. Tulevaisuudessa vaatimukset kiristyvät entisestään esimerkiksi lämmöneristys- ja murtoturvapuolella. Kansalliset määräykset on otettava huomioon ja kehityksessä on pysyttävä mukana. Kuluttajatkin vaativat rakenteilta yhä enemmän, muun muassa turvallisuutta.

– Digitalisaatio tulee rakentamiseenkin todella vahvasti. Suomeen trendit tulee aina pienellä viiveellä – mutta tulevat yhtä lailla. Viime syksynä Tampereen alihankintamessuilla oli digitalisaatio vahvasti esillä mutta Bau-messuilla asiaa oli viety pari askelta pidemmälle. Tästä on hyvä jatkaa, Kortelainen päättää.

Feon Oy:n toimitusjohtaja Petri Kalliokoski (vas.) ja metallirakentamisen liiketoimintapäällikkö Mika Kortelainen tutustuivat Bau-messuilla rakennusalan tulevaisuudennäkymiin