Feonin logistiikkapalvelut lyhensivät Sandvikin toimitusaikoja tuntuvasti

Kansainvälinen teollisuuskonserni Sandvik Mining and Construction tarjoaa maailman laajimman tuotevalikoiman laitteita kallionporaukseen, louhintaan, murskaukseen, rikotukseen ja materiaalin käsittelyyn.

Suomessa Sandvikin tehtaat sijaitsevat Tampereella, Turussa ja Lahdessa. Lahden tehdas valmistaa 70—7000 kilon painoisia hydraulisia iskuvasaroita, joita käytetään esimerkiksi roudan, betonin ja kiven rikotukseen sekä suoralouhintaan. Lahden tehdas perustettiin vuonna 1978 nimellä Rammer Oy, ja Sandvikin omistukseen se päätyi 1998 muutamien omistajavaihdosten jälkeen.

Feonin ja Sandvikin Lahden ja Tampereen tehtaan yhteistyö alkoi 1990-luvun alussa terästen varastoinnista ja sahaamisesta, mutta sittemmin yhteistyö laajeni myös logistiikkapalveluihin.

– Feon varastoi ja esikäsittelee meille teräsaihioita sekä toimittaa meille valuja ja takeita oman tuotantomme ja alihankkijoidemme tarpeisiin. He hoitavat meille myös koneistusalihankintaa sekä lämpökäsittelyä ja varastoivat valmiita komponentteja, joita käytämme kokoonpanoissamme, kertoo hankintainsinööri Juha Sointula Lahden-tehtaalta.

Toimitusajat parista viikosta pariin päivään

Sandvik arvostaa omien toimittajiensa luotettavuutta, ja yritys seuraa näiden toimitustäsmällisyyttä ja laatua kuukausittain. Lahden-tehtaan strateginen ostaja Sointula on ollut tyytyväinen yhteistyöhön Feonin kanssa. Hänen mukaansa Feonin erityinen vahvuus on monipuolinen palvelu.

– Esikäsittelyn mahdollisuudet Hattulan teräspalvelukeskuksessa ovat todella hyvät. Siellä ei tehdä pelkkää sahausta, vaan aihioita jalostetaan pidemmälle: niihin tehdään esimerkiksi keskiökolot ja keskiökierteitä sekä päiden tasausta. Feonin logistiikkapalvelut ovat elintärkeitä meidän toimintamme kannalta. Valuja ja takeita tulee meille esimerkiksi Italiasta, Ranskasta tai Saksasta asti. Kun Feon hoitaa logistiikan aina toimittajalta lähtien, se vapauttaa meiltä käsiä ja säästää siten aikaa ja rahaa, Sointula sanoo.

Nyt Sandvikin ei tarvitse varastoida enää yhtä paljon materiaaleja kuin ennen.

– Se on ollut meille tärkeää ongelmanratkaisua. Kun toimitusketjumme lyheni, saimme sitä kautta toimitusaikammekin lyhyemmiksi. Ennen toimitusajat olivat pari viikkoa, mutta nyt ne ovat pari päivää, Sointula sanoo.

Myyjästä kumppaniksi

– Kumppanuutemme on muuttunut vuosien varrella paljon, ja sen edellytyksenä on ollut toimiva ja pitkäjänteinen yhteistyö. Jotta pystymme vastaamaan asiakkaan muuttuviin tarpeisiin, on meidän reagoitava organisaation jokaisella tasolla. Feonin kasvamisella teräksen myyjästä logistiikkakumppaniksi on ollut merkittävä rooli koko yhtiön toiminnan kehittämisessä. Sandvik on meille tärkeä asiakas ja haluamme tulevaisuudessakin olla Sandvikin luotettava kumppani muuttuvassa toimintaympäristössä, kertoo Feonin liiketoimintapäällikkö Henna Pauloff.