Hattulan teräspalvelukeskus – Suomen modernein hiilineutraali ja energiatehokas teräspalvelukeskus!

Vaikka matka kohti vihreämpää tulevaisuutta on alkanut, lukeutuu terästeollisuus yhä maailman saastuttavimpiin teollisuudenaloihin. Suomen modernein teräspalvelukeskus, Feonin Hattulan toimipiste, toimii kuitenkin jo nyt hiilineutraalisti ja energiatehokkaasti. Mitä teräspalvelukeskuksen kääntäminen hiilineutraaliksi on vaatinut, ja mitkä ovat seuraavat askeleemme kohti yhä vastuullisempaa teräspalvelutoimintaa?

Hattulan teräspalvelukeskus pähkinänkuoressa

Hieman vajaa 70 feonilaista työllistävä Hattula on Suomen mittakaavassa melko tuore teräspalvelukeskus: keskus on otettu käyttöön vuonna 2009, ja sen viimeisin laajennusosa valmistui vuonna 2022. Hattulan teräspalvelukeskus pitää sisällään modernia kalustoa niin kiinteistön kuin laitteiston puolesta.

Pitkiin terästuotteisiin erikoistuneesta Hattulan teräspalvelukeskuksestamme löytyvät rakenne- ja erikoisteräkset sekä julkisivujärjestelmät, jotka päätyvät pääasiassa kone- ja laitevalmistuksen ja teräsrakentamisen tarpeisiin suomalaisille asiakkaille. Tuotteiden lisäksi teräspalvelukeskus helpottaa asiakkaidemme jatkojalostustyötä monipuolisilla esikäsittelypalveluilla, kuten määrämittaan sahauksella, rakenneterästen porauksella ja aukotuksella sekä pitkien terästen sinkopuhalluksella ja suojamaalauksella.

”Hattulan teräspalvelukeskus on niin pinta-alaltaan, tavaramäärältään kuin henkilöstöltäänkin Feonin suurin yksikkö, ja siellä tehdyillä toimenpiteillä on merkittävä vaikutus koko toimintaamme. Siksi oli luonnollista aloittaa vastuullisuushankkeemme Hattulasta”, Feonin tuotantopäällikkö ja Hattulan teräspalvelukeskuksesta sekä Forssan alumiinivarastosta vastaava Mika Eskelinen kertoo.

Näin toteutuivat energiatehokkuus ja hiilineutraalius

Mitä Hattulan teräspalvelukeskuksessa sitten on tehty energiatehokkuuden ja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi? 2020-luvun alku on ollut Hattulan teräspalvelukeskuksellamme energiainvestointien aikaa. Tällöin

  • vaihdoimme sisä- ja ulkotilojen valaistuksen LED-valaistukseen
  • päivitimme kiinteistöautomaatiojärjestelmän ja optimoimme teknisten laitteiden käyttöä
  • otimme maakaasulämmityksen rinnalle energiatehokkaat ilma-vesilämpöpumput
  • lisäsimme palvelukeskuksen katolle aurinkokennot.


LED-valaistukseen siirtyminen kasvatti energiatehokkuuden lisäksi myös työviihtyvyyttä ja -turvallisuutta. Ajastuksien, lämpötilojen ja muun kiinteistöautomaation optimoiminen auttoi pienentämään energiankulutustamme, ja aurinkokennot taas tuovat käyttöömme hiilineutraalia sähköä. Saamme 10–12 % kesäajan sähköntarpeestamme kennoista, mikä tarkoittaa noin 4 %:a koko vuoden sähköntarpeesta.

”Näillä toimenpiteillä Hattulan teräspalvelukeskuksemme energiankulutus laski noin 22 %. Lisäksi energiatehokkuuden mahdollistavat tuore tila ja modernit tuotantolaitteet, joissa energiatehokkuuden vaatimukset, kuten jarrutusenergian talteenotto ja liikkeen optimointi, on huomioitu. Olemme myös tehostaneet tuotantolaitteiden käyttöä kasaamalla tekemistä yhdelle hetkelle, jotta uudelleen käynnistämiset jäävät mahdollisimman vähäisiksi”, Eskelinen kuvaa.

Energiatehokkuustoimet auttoivat viemään Hattulan keskustamme myös kohti hiilineutraaliutta. Täyden hiilineutraaliuden Hattulan teräspalvelukeskuksemme saavutti vuonna 2021, jolloin vaihdoimme Hattulan käyttämän sähkön hiilineutraaliin vihreään sähköön ja kompensoimme lämmöntuotannossa osittain käyttämämme maakaasun hiilipäästöt metsäistutuksiin.

Tavoitteemme oli kuitenkin päästä maakaasusta ja kompensointiosuudesta kokonaan eroon, ja vuonna 2022 vaihdoimme maakaasun biokaasuun. Nyt, vuonna 2023, kaikki Hattulassa kuluttamamme kaasu on biokaasua, ja näin Hattulan teräspalvelukeskuksemme toimii hiilineutraalisti myös ilman kompensointia.

Tulevaisuudessa haluamme tarjota asiakkaillemme yhä enemmän päästötietoja ja vastuullisempia vaihtoehtoja

Pyrkimyksemme vastuullisuuteen pohjaa omistajamme, suomalaisen perheyritys Onvest Oy:n, arvoihin. Onvest haluaa olla kestävän kasvun kumppani ja mahdollistaja, ja vastuullisuus – niin ympäristöön, henkilöstön hyvinvointiin kuin palvelun laatuun liittyen – on vahvasti osa sekä Onvestin että Feonin strategiaa ja arvoja.

Suurimmat muutokset olemme luonnollisesti aloittaneet omasta toiminnastamme, mutta vuonna 2022 käynnistimme myös työn terästuotteidemme koko toimitusketjun aiheuttamien hiilipäästöjen selvittämiseksi ja vähentämiseksi.

”Haluamme jatkossa tarjota asiakkaillemme tiedon koko teräsketjun hiilipäästöistä aina valmistuksesta logistiikkaan asti: mistä eri lähteistä terästä tulee ja millaisia sekä sen että kuljetuksen aiheuttamat hiilitonnimäärät ovat. Vielä emme pysty tarjoamaan tilauskohtaista kokonaistietoa automaattisesti, mutta sitä tavoittelemme”, Eskelinen kertoo.

”Vastuullisuus ohjaa myös omia valintojamme, jos tuotteille löytyy useampi lähde. Olemme jo hankkineet varastoomme ensimmäiset vihreämmät terästuotteet, ja esimerkiksi sopimuskuljetuksissa tähtäämme Euro 6 -päästöluokan kalustoon. Vuodesta 2023 alkaen myös kaikki koko Feonin käyttämä sähkö on hiilineutraalia vihreää sähköä”, Eskelinen täydentää.

Tavoitteemme on helpottaa asiakkaitamme omissa ympäristötavoitteissaan tarjoamalla tietoa ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Haluamme olla teräsalan edelläkävijä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen saralla, ja vastuullisuuteen tekemillämme panostuksilla edistämme myös asiakkaidemme vihreää siirtymää.

Saamme 10–12 % kesäajan sähköntarpeestamme aurinkokennoista, mikä tarkoittaa noin 4 %:a koko vuoden sähköntarpeesta.