Kestävää kehitystä terästeollisuudessa

Teräspalveluyhtiö Feon panostaa energiatehokkuuteen ja työturvallisuuteen

Kestävä kehitys ja energiatehokas tulevaisuus eivät ole kevyitä asioita. Se on ilmeistä, kun kymmenien tonnien painoiset terästuotteet kulkevat pitkin Feonin Hattulan tuotantotilan kattokiskoja magneettien avulla. Kun puhutaan raskaasta teollisuudesta, terästä paljon raskaammaksi ei pääse. Feonin teräspalvelukeskuksesta Hämeenlinnan pohjoispuolelta kulkee useiden toimittajien terästuotteita niin kaivoskoneiden osiksi, kuin siltarakenteisiin. Tumma teräs ja mittavat asfalttialat imevät itseensä valtavasti valoa 35 000 neliön tuotantotilassa. Suurissa kiinteistöissä valaistus onkin yksi merkittävimmistä energiankulutuksen kohteista.

Aiemmin tämä yksi Suomen suurimmista teräksenkäsittelytiloista valaistiin suurpainenatriumvalaisimilla. Niiden aavemaisen keltainen värisävy on tuttu monelle autoilijalle moottoriteiden varsilta, joskin sielläkin ne ovat joutuneet antamaan tilaa moderneille LED-valoille. Suurpainenatriumin avulla on perinteisesti tuotu valoa sinne, missä sitä tarvitaan valtavasti. Sen huono puoli on kuitenkin heikko energiatehokkuus ja värintoisto – kaikki näyttää keltaiselta. Nyt Feonin valaistus on uusittu ja 440 LED-valaisimen tuottama 4000 Kelvinin valo on valkoista kuin ulkona.

Muutos miellyttää myös Feonin toimitusjohtajaa Petri Kalliokoskea:

”Yrityksemme strategian mukaisesti panostamme työturvallisuuteen sekä kestävään kehitykseen. Tämän energiainvestoinnin ensimmäisen vaiheen tarkoituksena on parantaa Hattulan kiinteistön energiatehokkuutta sekä sisätilojen työskentelyolosuhteita. Projektin toteutus sekä lopputulos oli erittäin onnistunut. Eron vanhaan huomaa selvästi ja työskentelyolosuhteet ovat huomattavasti miellyttävämmät.”

Tutkimukset puoltavat asiaa. Hyvä valaistus nostaa vireystilaa ja työssä viihtymistä merkittävästi ja vastaavasti vähentää onnettomuuksia. ”Valaistusuudistus on vähän sellainen eikä siinä vielä kaikki -juttu”, nauraa uudistuksen toteuttaneen Lem-Kem Oy:n viestinnästä vastaava Jouni Lautiainen. ”LED-teknologia on kehittynyt uskomattoman nopeasti ja nyt Feonin tuotantotilojen kaltaisissa valtavissa kiinteistöissä on mahdollista saada sekä merkittävästi lisää energiatehokkuutta, että parempaa valoa. Onkin mahtavaa nähdä raskas teollisuus mukana kestävässä kehityksessä.”

Feonin Hattulan teräspalvelukeskus on yksi Suomen suurimpia ja moderneimpia teräksen varastointi- ja käsittelykeskuksia. Kestävä kehitys on tärkeässä osassa myös yrityksen tulevaisuutta. ”Tulemme jatkossakin panostamaan energiainvestointeihin. Tämän toisen vaiheen toteutuksen jälkeen tulemme saavuttamaan merkittäviä säästöjä Hattulan kiinteistön energiakustannuksissa, sekä CO2-päästöissä nykyiseen tasoon verrattuna”, toimitusjohtaja Kalliokoski jatkaa.

Lisätietoja

Petri Kalliokoski CEO Feon Oy, 040 135 4950 petri.kalliokoski@feon.fi

Jouni Lautiainen Viestintä Lem-Kem Oy, 040 840 4645 jouni.lautiainen@lemkem.fi

Feonin valaistusuudistus suoritettiin kesällä 2020. Projektia johti energiatehokkuuteen erikoistunut EcoReal Oy ja asennuksesta vastasi kestävän kehityksen energiaratkaisuja tarjoava Lem-Kem Oy.

Alkuperäinen mediatiedote Lem-Kem Oy .